Horos Datacenterkoeling

KyotoCooling Unit 90-300-450 kW

Horos Schema KyotoCooling Unit

In de tijd van Pink Roccade en Getronics, ontwikkelde Horos een koelsysteem voor datacenters gebaseerd op reeds aanwezige kennis op het gebied van luchtbehandeling en energieterugwining. Het nieuwe inrichten van datacenters in koude- of warmestraten was een eerste stap waar het nieuwe koelconcept van Horos perfect op in kon spelen.
De vraag naar groenere datacenters nam en neemt nog steeds toe. Een mogelijkheid in besparing op de energiekosten gemoeid met de koeling van datacenters kan daar natuurlijk een forse een bijdrage in leveren.
En het wordt pas echt goedkoop als je gaat koelen met gratis buitenlucht die 98% door het jaar heen voorhanden is.
Dat is wat KyotoCooling kan bewerkstelligen. Grote verschil met anderen daarbij is dat de lucht op de datavloer en de buitenlucht gescheiden blijft. Dit werd gerealiseerd door een LBK in combinatie met een staand warmtewiel te ontwikkelen. De eerste datacenters die met dit concept van KyotoCooling werden uitgerust lagen o.a. in Amsterdam en Lelystad. Door het verwijderen van de kostbare, ingewikkelde en traditionele (op koeltorens gebaseerde) koeling en het terugplaatsen van een KyotoCooling Unit wist men in Lelystad direct de PUE van 2,1 naar 1,13 terug te brengen.
Deze verbluffende resultaten deden enorm veel stof opwaaien, niet alleen in Nederland, maar in de gehele wereld.
In het geval van oude datacenters, waar de ruimte bepaald werd door bestaande bouw, is de oplossing van een KyotoCooling Unit ideaal.
Het moest echter ook nog ingezet kunnen worden voor nieuw te bouwen datacenters, het liefst modulair op te schalen, geïntegreerd in het pand en met een gigantisch liggend wiel voor nog hogere rendementen. Die ontwikkeling vond plaats op een testlocatie van KPN in Amersfoort.
De KyotoCooling Cell werd geboren.

Luchtbehandelingscentrales als basis van KyotoCooling


  • Prefab
  • Indirecte koeling
  • PUE <1,1
  • Wandmontage
  • Dakmontage
  • Separate bouwdelen, geschikt voor weg- containertransport
  • Kabeldoorvoeren reeds aangebracht
  • Koelleidingen reeds voorge├»nstalleerd
  • Voorgelabelde bekabeling op basis van technisch schema
Stacks Image 38256
play1
thex Created with Sketch.