In de winter wordt grondwater via een onttrekkingsbron omhoog gepompt uit de aarde, dit doorloopt vervolgens een warmtewisselaar en wordt na het hier zijn warmte heeft afgestaan via een injectiebron weer teruggepompt.
Het terugpompen van het afgekoelde water is noodzakelijk om de druk in de aquifer op peil te houden.
In de zomer wordt het systeem omgekeerd en wordt het eerder afgekoelde water weer opgepompt en hiermee wordt via de warmtewisselaar het gebouw gekoeld. Het opgewarmde water wordt in nu in de andere bron weer geïnjecteerd.(zo ontstaan vrije koeling waarbij buiten de pomp energie geen mechanische koeling nodig is om uw gebouw te koelen).
In Nederland heeft het grondwater op 10 meter diepte een temperatuur variërend tussen 10°C en 15°C, afhankelijk van de locatie. Door de bron wisselend in zowel zomer als winter te gebruiken blijft het thermisch evenwicht in het grondwater gehandhaafd en is altijd de juiste temperatuur beschikbaar.
De onttrekkings- en injectiebron vormen samen een zogeheten bronnendoublet. De ondergrondse afstand/plaats tussen de onttrekkingsbron en de injectiebron wordt vaak zo gekozen, dat het water uit de injectiebron de onttrekingsbron niet beïnvloedt.

Nederland is dusdanig in kaart gebracht dat op voorhand redelijk vast te stellen is of een bronsysteem toepasbaar is. In veel gevallen is (later) een proefboring wel aan te bevelen.
Horos bedient de utiliteit en de industrie, bent u particulier, dan verwijzen wij u graag naar de site van Geo-Elements.
In overleg met de Provincie dient de toepasbaarheid besproken te worden (grondwaterbeschermingsgebieden/verbodzone diepe boringen en thermisch balans).